Despre colorimetrie în machiaj

Colorimetria, sau știința îmbinării și asortării culorilor, este cea care stă la baza unui machiaj reușit. În machiaj, teoria culorilor are un rol esențial și este cheia pentru a realiza combinații de culori potrivite pentru a scoate în evidență frumusețea culorii ochilor, pentru sculptarea trăsăturilor, alegerea nuanței corecte de fond de ten și corector, estomparea defectelor și pentru crearea unor look-uri ieșite din comun.

Roata culorilor

Roata Culorilor MTC

Roata culorilor este un instrument de bază în artă iar principiile ei se aplică și în machiaj. Culorile incluse în această roată sunt împărțite în trei categorii:

  • culori primare: albastru, roșu, galben – cele care nu pot fi obținute din amestecul altor culori.
  • culori secundare: verde, violet, oranj – cele care sunt un amestec din două culori primare.
  • culori terțiare: albastru-violet, roșu-violet, roșu-portocaliu, galben-portocaliu, galben-verzui, albastru-verzui – cele care sunt un amestec dintr-o culoare primară și una terțiară.

Toate culorile din roată pot fi încadrate în două mari categorii în funcție de ton:

  • tonuri reci: cu o bază albastră (cea mai rece culoare)
  • tonuri calde: cu o bază galbenă

Un lucru important de ținut minte este că putem avea variante reci ale unor culori calde și invers: de exemplu albastru rece (culoarea de bază) și albastru cald (culoarea de bază albastru la care s-a adăugat galben într-o cantitate mică).

Combinații potrivite

Teoria culorilor complementare este cea care ne ghidează pentru a folosi culori care să ne scoată în evidență ochii. Culorile complementare, sau cele diametral opuse pe roată, au puterea de a se scoate în evidență una pe cealaltă, spre deosebire de situația în care folosim aceeași culoare de fard precum culoarea ochilor (fard albastru pentru ochi albaștri).

Nuanțele complementare în funcție de culoarea ochilor sunt următoarele:

  • ochi verzi: violet, bordo, cupru, ruginiu, prună, roz
  • ochi albaștri: oranj, cărămiziu, coral, cupru, maro-roșcat, piersică, ciocolatiu, auriu, galben
  • ochi căprui: vă puteți distra cu orice combinații de culori deoarece niciuna nu va fi un „concurent” pentru culoarea ochilor

Putem folosi teoria culorilor și pentru a estompa, nu numai pentru a scoate în evidență. Două culori complementare suprapuse au puterea de a se estompa una pe cealaltă, un lucru util atunci când încercăm să ascundem cearcănele sau petele roșii. Pentru pete roșii vom folosi un corector verde și pentru violetul cearcănelor vom folosi un corector oranj sau somon.

În arta machiajului, teoria culorilor ne ajută să găsim combinațiile potrivite, unice pentru fiecare din noi. Cu toate acestea, uneori frumusețea machiajului stă în creativitatea care încalcă regulile. Nu uita și să te joci și să alegi stilul care vorbește cel mai mult despre tine.