Machiajul în antichitate

Machiajul în antichitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până la cel pur cosmetic.

În antichitate, utilizarea machiajului nu era neapărat legată de statut sau avere: deși cu siguranță erau mult mai accesibile pentru femeile de un anumit rang social, ingredientele de bază precum unele substanțe parfumate, esențe sau diverse minerale, erau la îndemâna femeilor de pretutindeni.


Machiajul în Egiptul antic

Atunci când ne gândim la machiajul antic, cel mai ușor este să ne amintim de Egipteni. Se crede că ei au fost primii care au folosit ceea ce avea să devină creionul kohl, pe atunci fabricat din diverse minereuri pe bază de plumb, stibină, funingine, migdale arse, uleiuri și ale ingrediente esențiale. Ba mai mult, putem spune și că tot ei au fost cei care au inventat faimosul „cat eye”.

Machiajul in antichitate MTC - Egipt2

Machiajul în Egiptul antic nu era practicat exclusiv de către femei sau de către cei cu un anumit statut, ci era o practică răspândită în toată societatea Egipteană. Pentru ei, machiajul avea și un important rol antibacterian și era folosit pentru a preveni apariția infecțiilor oculare.

Se poate spune că Egiptenii au avut o întreagă cultură a frumosului: de la „creionul” kohl, la uleiurile esențiale folosite pentru a catifela pielea și a masca mirosurile neplăcute.


Machiajul în Grecia antică

Machiaj in Grecia antica

Sursa Buzzfeed

Femeile din Grecia antică au păstrat și ele moda tușului negru. Mai mult decât atât, ele aveau la îndemână ingrediente naturale, folosite și azi în produse cosmetice, precum mierea și, bineînțeles, uleiul de măsline.

În antichitate, femeile din Atena și restul Greciei foloseau amestecuri din ulei de măsline și cărbune pentru a contura linia ochilor și un amestec de oxid roșu de fier și ceară de albine pe post de ruj. Ba mai mult, se crede că tenul de porțelan era la modă între greci, drept pentru care foloseau un amestec pe bază calcar ce servea drept pudră pentru a-și albi tenul.


Machiajul în China antică

Machiajul in antichitate - ChinaDorința de a avea un ten perfect alb a existat și la Chinezi și la Japonezi, care foloseau propriile lor ingrediente precum pudra de orez pentru a-și albi fața. Tot Chinezii au fost cei care s-au folosit de oja colorată pentru a diferenția între diverse clase sociale: nobilii din dinastia Chou alegeau auriu pentru manichiură pe când oamenilor de rând le era interzis să își picteze unghiile.


Machiajul în Roma antică

Filosoful roman Plautus spunea că „Femeia fără machiaj este precum mâncarea fără sare” – un citat destul de clar despre importanța pe care Romanii o acordau machiajului. Dacă la Egipteni machiajul era pentru oricine, se pare că la Romani era parte din rutina zilnică numai pentru prostituate sau pentru femeile înstărite. Femeile de rând aveau și ele acces la produse de machiaj pentru conturarea ochilor sau a buzelor însă acestea erau de calitate inferioară și, cel mai probabil, aplicarea lor era anevoioasă și trebuia repetată de câteva ori pe zi.

Romanii puneau accent pe gene lungi, obraji ușor îmbujorați în culori roz pal și ochi frumos conturați cu același kohl, aplicat cu ajutorul unui bețișor rotunjit fabricat din materiale precum lemn, sticlă, os sau fildeș îmbibat în apă înainte de aplicare. Femeile care doreau să atragă și mai mult privirile foloseau și fard de pleoape verde sau albastru, din malachit (care era însă un ingredient otrăvitor) sau azurit.

Machiajul in antichitate MTC - Roma

De la parfum, la uleiuri, la tuș pentru ochi, la ojă și pudră, produsele de machiaj au trecut testul timpului și au fost perfecționate de la o eră istorică la alta. Istoria fascinantă a machiajului ne arată că preocuparea pentru frumos rămâne o constantă în istoria omenirii dar ne demonstrează și că felul în care este privit și acceptat acest frumos depinde nu numai de preferința personală, ci și pe perioada istorică și contextul social.

În încheiere vă invit să vă delectați cu unul din video-urile mele preferate referitoare la makeup. Lisa Eldgridge e un makeup artist cu zeci de ani de experiență în domeniu pe care vă recomand cu multă căldură să o urmariți.