Machiajul în epoca Elisabetană

Machiajul in era Elisabetana MTC

Regina Elisabeta I a Angliei a avut o influență deosebită asupra standardelor de frumusețe ale secolului XVI. Ultimul monarh din Casa Tudor, fiica lui Henric al VIII-lea și a lui Anne Boleyn, a fost o femeie frumoasă și puternică, cu o deosebită influență asupra stilului adoptat mai ales de femeile înstărite din Anglia acelei epoci.

De-a lungul celor 44 de ani de domnie, a reușit poate mai mult decât orice alt monarh să influențeze standardele de frumusețe, să popularizeze și să promoveze unele trăsături pe care le mai considerăm frumoase și astăzi.


Un ten de porțelan

Și în epoca Elisabetană ne întâlnim cu aceeași filosofie pe care am întâlnit-o de-a lungul anilor încă din Evul Mediu: un ten palid era simbolul unei persoane sănătoase și înstărite. Pentru oamenii simpli, un ten alb era ceva aproape de neînchipuit deoarece ei erau mereu nevoiți să facă munci grele, manuale, și petreceau ore în șir în bătaia soarelui. În schimb, prințesele și oamenii de rang înalt trăiau la adăpostul castelelor și conacelor.

Iar cei care nu erau binecuvântați cu un ten alb, așa cum a fost însăși Elisabeta, foloseau diferite amestecuri pe bază de ingrediente otrăvitoare. Sulf, alb de plumb, mercur, alaun, borax erau exemple de substanțe dăunătoare folosite în acele vremuri. Creau probleme de sănătate și deteriorau aspectul pielii, așa că doamnele trebuiau să folosească din ce în ce mai mult pentru a ascunde efectele acestor substanțe. La popul opus, cel al ingredientelor naturale, aveam oțet, albuș de ou și coji de ou pisate, semințe de mac alb dar și miere și apă de trandafiri pentru diverse măști și tratamente.

Machiaj inspirat din era elisabetana

Părul, ochii și buzele în epoca Elisabetană

Creionul Kohl, un alt produs de machiaj ce a trecut testul timpului, era folosit în epoca Elisabetană pentru a contura ochii și uneori chiar și sprâncenele. Pentru acestea din urmă, forma preferată era una foarte arcuită și subțire, așa cum putem vedea în portretele vremii. În ceea ce privește culoarea buzelor, alegerea era o nuanță roz spre roșu, care era preferată și pentru obraji.

Pentru a înroși buzele și pomeții foloseau un amestec de Vermilion (sulfit de mercur cristalin roșu), gumă arabică, albuș de ou și lapte de smochine. Contrastul dintre tenul foarte alb, buzele conturate și obrajii îmbujorați era unul destul de puternic însă nu exagerat.

Regina Elisabeta I a influențat și standardele privind culoarea părului. Roșcată natural, ea se încadra perfect în preferințele vremii, atunci când erau la modă nuanțe precum blond-roșcat sau blond. Pentru a-și deschide și ele nuanța părului, femeile foloseau ingrediente precum șofranul, semințele de chimion și, în unele cazuri, chiar urină. Cele care doreau cu orice preț un păr deschis la culoare foloseau peruci.

În secolul lui Shakespeare și secolul în care primul englez, Francis Drake, înconjura globul, idealul de frumusețe fost profund influențat de regina care și-a condus poporul într-o perioadă ce avea să rămână în istorie cunoscută drept epoca de aur.

În încheiere vă invit să vă delectați cu unul din video-urile mele preferate referitoare la makeup. Lisa Eldgridge e un makeup artist cu zeci de ani de experiență în domeniu pe care vă recomand cu multă căldură să o urmariți.