Machiajul în Renaștere

Machiajul în perioada Renașterii

Machiaj in perioada Renasterii

Istoria machiajului este strâns legată de felul în care era percepută frumusețea. Dacă în Evul Mediu ne-am întâlnit cu o perioadă de aparentă stagnare a machiajului și un aspect simplu și natural, în perioada Renașterii ne întâlnim cu blonde cu tenul palid și formele ceva mai voluptoase, pe care ne-am obișnuit deja să le vedem pictate de marii artiști ai vremii.

O parte din tehnicile de machiaj din Evul Mediu au supraviețuit și în perioada Renașterii, mai ales idealul pielii palide – un simbol al statutului social prin avantajul de a sta înăuntru și de a nu ieși la muncă în soarele care închidea culoarea pielii.


Idealul frumuseții în perioada Renașterii

Blondele par să fi fost muzele Renașterii iar o mare parte din tehnicile și produsele cosmetice din acea perioadă erau destinate schimbării culorii părului. Ba mai mult, idealul de frumusețe din acea perioadă vorbea și despre o frunte înaltă, așa că multe femei își pensau sau frecau linia părului cu o piatră ponce pentru a obține acest efect.

Vopseaua de păr din Renaștere era pe bază de șofran, turmeric sau coji de ceapă. Una din nuanțele dorite semăna cu cea pe care azi am numi-o „strawberry blonde”. De multe ori, vopselurile eficiente și mai puțin periculoase pentru organism erau numai la îndemâna femeilor înstărite. Alte ingrediente erau alaun, sulf sau sodă.

Machiajul in perioada Renasterii

Trucuri și tehnici de machiaj din Renaștere

Tenul alb: la fel ca în Evul Mediu, tenul alb era ceva de dorit iar pentru acest lucru femeile foloseau amestecuri toxice pe bază de plumb alb, mercur sau cinabru.

Blush și ruj: Tenul palid era completat de obraji rozalii și buze roșii – produse fabricate din diverse ingrediente, unele la fel de toxice precum cele utilizate pentru fondul de ten.

Alunițele false nu erau ceva neobișnuit. Fie pentru a ascunde alte imperfecțiuni ale pielii, fie pentru a-și adăuga puțină personalitate în plus, bărbații și femeile din Renaștere își desenau alunițe pe față. Sprâncenele erau pensate pentru a nu fi prea proeminente și nu se punea mare accent pe gene.

Machiajul din perioada Renașterii a rămas unul natural, cu accent pe ten, obraji și buze. Dintre toate erele, putem spune că Renașterea a pus cel mai mult preț pe formele grațioase și voluptoase ale femeii, elogiate în mari opere de artă care au supraviețuit până în ziua de azi.

În încheiere vă invit să vă delectați cu unul din video-urile mele preferate referitoare la makeup. Lisa Eldgridge e un makeup artist cu zeci de ani de experiență în domeniu pe care vă recomand cu multă căldură să o urmariți.